Thursday, September 23, 2021

Sindicatul Liber al Navigatorilor

  Sindicatul Liber al Navigatorilor din Flota Maritima Comerciala (SLN) - organizatia profesionala reprezentativa la nivel national a navigatorilor maritimi din Romania - a luat fiinta la data de 26.12.1989 in urma adunarii spontane a navigatorilor din Portul Constanta si s-a inregistrat cu personalitate juridica ca primul sindicat din Constanta, la Judecatoria Constanta, cu Hot. Jud. nr.1 din ianuarie 1990.

  Inca de la infiintare a fost sindicatul reprezentativ al IEFM Navrom Constanta si mai apoi reprezentativ la CNM Romline SA Constanta si CNM Petromin SA Constanta. In decursul anilor a devenit o organizatie reprezentativa si pentru companiile cu management privat romanesc si strain.

  In anul 1991 SLN s-a afiliat la Federatia Internationala a Transportatorilor – ITF (http://www.itfglobal.org/) - cu sediul la Londra, obtinind recunoasterea internationala.

  SLN este membru fondator al Federatiei Europene a Transportatorilor ETF (www.etf.europa.eu)  si membru fondator al Conventiei Sindicale Nationale a Transportatorilor din Romania -CSNTR (http://www.csntr.ro/).

  SLN este membru al Comitetului Maritim National Tripartit din cadrul Ministerului Transporturilor si membru in Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Transporturilor Europene de la Brusseles.

  Din anul 1996, SLN impreuna cu ITF, a infiintat Inspectoratul ITF din Romania iar in anul 1999 SLN a infiintat Fundatia pentru Protectia Marinarilor de Pretutindeni, creind astfel servicii pentru marinarii straini care vin cu navele in porturi romanesti (www.seamensclub.ro).

  In memoria navigatorilor cazuti la datorie sau disparuti pe mare, SLN a contribuit decisiv la ctitorirea  Catedralei Navigatorilor (http://cruce.ro/nou/), prima biserica inceputa si terminata dupa anul 1990.

  SLN are un numar de peste 6.000 membrii inregistrati din companiile de navigatie romanesti si cele mai mari companii de navigatie din strainatate.

  SLN este continuatorul Organizatiei Marinarilor din Societatea Maritima Romana care a functionat in perioada interbelica, luind fiinta odata cu miscarile muncitoresti din portul Constanta din anii 1929 si 1930.


Category: Uncategorised

Search site ...