Tuesday, May 21, 2019
Text Size

Atentie Navigatori ! Protejati-va !

Desi virusul HIV se raspandeste in continuare în mod constant pe tot globul, asistam, de asemenea, la progrese in controlul acestei boli mortale. Raspunsurile la epidemia SIDA au devenit din ce in ce mai numeroase si s-au imbunatatit considerabil in ultimii ani. Obiectivul acestui buletin, care se adreseaza afiliatilor ITF de pe intreg mapamondul, este de a face un schimb de  informatii. Va vom tine la curent cu stiri,publicatii, cercetari, date statistice iar dvs, pentru informatii si intrebari va rugam contactati Dr. Syed Asif Altaf, coordinator al proiectului HIV/SIDA la nivel global, Altaf This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau coordonatori ITF regionali din zona dvs, departamentul ITF de educatie : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Implicati-va ! 

Sindicatul Liber al Navigatorilor promoveaza, in conformitate cu Recomandarea ILO nr. 200 pentru HIV si SIDA, Protectia Drepturilor Omului si Masuri Complete de Ingrijire Multidisciplinare pentru persoanele cu HIV/SIDA o politica care subliniaza necesitatea confidentialitatii totale a datelor personale si care nu va permite discriminarea sau respingerea niciunei persoane infestata cu HIV. Aceasta politica doreste sa protejeze atit navigatorul  cit si familia acestuia. 

Sindicatul a alocat pe pagina web un spatiu special destinat postarii de informatii/noutati despre HIV/SIDA, progresului inregistrat in lupta cu aceasta boala, noutati in domeniu, etc.

Sindicatul Liber al Navigatorilor evalueaza efectele HIV/SIDA la locul de munca si necesitatile lucratorilor , atit a celor infestati cu cu HIV cit si a celor ce se protejeaza de infectia cu HIV. SLN va implementa Programele STI/HIV/SIDA Nationale si va conlucra cu toate institutiile implicate.

Testul inovativ HIV din probe de saliva ofera rezultate la fel de precise ca analizele de sânge traditionale, arata un nou studiu la nivel global.

OraQuick este un test de unica folosinta care detecteaza anticorpii HIV din probe de saliva, sânge integral capilar/venos sau plasma. Testul ofera rezultate extrem de precise, într-un timp scurt, fara a fi nevoie de recoltarea unei probe de sânge sau de utilizarea acelor. În doar 20 minute de la recoltarea probei, testul non-invaziv furnizeaza rezultatele.

Cercetatorii francezii au comparat cinci studii realizate la nivel mondial si au constatat ca testul OraQuick a avut o precizie de 99 la suta în rândul populatiilor cu risc ridicat de a se îmbolnavi de SIDA si de 97 la suta în rândul populatiilor cu risc scazut, scrie Daily Mail.

Studiul, publicat saptamâna aceasta în revista The Lancet Infectious Diseases, are implicatii majore pentru tarile care intentioneaza sa adopte strategii de auto-testare pentru HIV.

Cazurile nou-depistate HIV/SIDA/IDU

In Romania 01.01-30.11.2011

1. New HIV/AIDS cases (January - November 2011) through IDU/new drugs by age group

Age group

Men

Women

Total

10-14 years

2

 

2

15-19 years

4

2

6

20-24 years

17

1

18

25-29 years

19

2

21

30-34 years

17

7

24

35-39 years

8

 

8

40-45 years

1

 

1

Total

68

12

80

 

2. New HIV/AIDS cases (January – November 2011) through IDU/new drugs by counties

County

Men

Women

Total

Brăila

 

1

1

Bucureşti

57

8

65

Călăraşi

1

1

2

Constanţa

1

 

1

Dâmboviţa

1

 

1

Dolj

1

 

1

Giurgiu

 

1

1

Ialomiţa

 

1

1

Ilfov

6

 

6

Vrancea

 

1

1

Total

67

13

80

 

Auto-testarea poate elimina stigmatizarea asociata cu SIDA

Testul oral pentru diagnosticarea HIV permite testarea pacientilor atât în clinicile medicale, cât si într-un mediu non-medical. Acesta este non-invaziv si usor de folosit. 

"Testarea sta la baza preventiei, a tratamentului si a strategiilor de îngrijire în cazul bolnavilor de SIDA. Cu toate acestea, oamenii nu îsi fac testul HIV în clinicile publice deoarece le este teama de stigmatizare, lipsa de intimitate si discriminare. Auto-testarea ar putea pune capat fenomenului de stigmatizare asociat cu aceasta boala", spune Nitika Pant Pai, coordonatorul studiului. 

Populatiile cu risc ridicat încearca sa opreasca extinderea epidemiei HIV, dar se confrunta cu discriminarea, violenta si marginalizarea sociala la serviciile de asistenta medicala. 

Rapoartele Programului Comun al Natiunilor Unite pentru HIV/ SIDA (UNAIDS) estimeaza ca la nivel global, 90 la suta din barbatii care fac sex cu alti barbati nu au acces la servicii de baza de sanatate sexuala. 

"Testul oral HIV poate fi un instrument puternic de preventie pentru populatiile cu risc ridicat, dar auto-testarea trebuie sa fie însotita de un comportament responsabil pentru a obtine rezultate bune pentru sanatate", a declarat doctorul Rosanna Peeling, co-autor al studiului. 

Preventia SIDA, ignorata în România 

În România, în iunie 2011 erau înregistrati 10.642 pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decât la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Bals. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu vârsta între 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul în urma unui contact sexual neprotejat. 

Numarul persoanelor seropozitive din România este în crestere în primul rând din cauza lipsei de preocupare pentru preventie. Într-un clasament realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse privind prevenirea infectarii cu virusul HIV si accesul la îngrijiri medicale, România se afla pe ultimul loc din 29 de tari

Category: Sanatate

Search site ...

Login Form