Tuesday, May 21, 2019
Text Size

Boala provocata de virusul Ebola – informatii  pentru toti navigatorii de pe navele comerciale care efectueaza voiaje in zonele cu risc de imbolnavire

Ce este boala provocata de virusul Ebola?

Ebola este o boala rara si grava , deseori mortala (in 50-90% din cazuri), cauzata de virusul cu acelasi nume.

Se transmite prin contact direct cu sangele sau cu alte fluide corporale (de exemplu saliva, urina) ale unor persoane infectate , in viata sau decedate. Infectarea este posibila si prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate sau chiar cu persoane aflate in convalescenta, timp de pana la sapte saptamani dupa recuperare.

Boala se transmite si prin contact direct cu sange sau alte fluide corporale provenind de la animale salbatice, moarte sau vii, cum ar fi maimutele, antilopele sau liliecii, etc

Virusul Ebola nu se transmite prin aer, ca gripa.

Dupa o perioada cuprinsa intre 2 – 21 zile de la expunere la virus, boala poate sa debuteze dintr-o data, cu febra, dureri musculare, stare de slabiciune, cefalee si durere in gat.

Urmatoarea faza a bolii este caracterizata de voma, diaree, eruptie cutanata si disfunctii ale ficatului si rinichilor. Unii pacienti prezinta de asemenea hemoragii interne si externe abundente si insuficiente la nivelul mai multor organe.

Nu exista vaccin sau tratament impotriva avestei boli.

Riscul infectarii cu virusul Ebola si cum il putem evita

Chiar daca ati navigat in zone unde s-a manifestat boala, riscul infectiei cu Ebola este extreme de scazut, cu exceptia cazului in care ati venit in contact cu fluide corporale provenind de la persoane sau animale infectate, in viata sau decedate.  Contact normal in locuri publice cu persoane aparent sanatoase nu duce la transmiterea bolii. Nu se poate contacta Ebola in urma manipularii banilor, a cumparaturilor sau frecventand o piscina. Tantarii nu transmit virusul Ebola.

Virusul Ebola poate fi usor distrus prin spalarea cu detergent sau cu sapun. Prin uscare sau expunere la soare. Spalarea la masina a hainelor contaminate cu fluide distruge virusul Ebola. Acesta supravietuieste numai pentru scurt timp pe suprafete expuse la soare sau care s-au uscat.

Epidemie in 2014

In prezent, exista o epidemie de Ebola in Guineea, in Liberia, in Coasta de Fildes si Sierra Leone


Recomandari pentru navigatorii care naviga in Guineea, Sierra Leone, Coasta de Fildes sau Liberia

Riscul expunerii la virusul Ebola este extreme de mic. Urmatoarele masuri preventive ar trebui sa elimine riscul infectarii:

  •  Evitarea contactului direct cu sange sau fluide corporale provenite de la un pacient sau de la un cadavru, precum si cu obiecte posibil contaminate;
  •  Evitarea contactului apropiat cu animale salbatice si a consumului de vanat;
  •  Evitarea contactelor sexuale neprotejate;
  •  Hrana sa fie bine pregatita (trecuta prin foc sau fierbere suficienta) 

Recomandari pentru navigatorii care parasesc teritoriul Guineei, Sierra Leone, Coasta de Fildes sau Liberiei

Riscul de a fi fost expusi la virusul Ebola este extreme de mic. Cu toate acestea:

 • Daca aveti temperatura, stari de oboseala inexplicabile, diaree sau orice ale simptome grave in urmatoarele saptamani de la plecarea dintr-o zona tropical , se recomanda:
  •  Sa va prezentati rapid la medic si sa mentionati istoricul calatoriei, deoarece poate fi vorba despre o infectie precum malaria, care necesita control si tratament medical de urgena;
 • Daca ati fost expus direct la fluide corporale provenite de la pesoane sau animale infectate, moarte sau vii, sau daca ati avut contacte sexuale neprotejate cu pacienti aflati in convalescent, se recomanda:
  •  Sa va prezentati rapid la medic si sa mentionati istoricul calatoriei;
  • Sa contactati telefonic unitatea medicala inaine de a va prezenta la control, pentru a permite personalului medical sa utilizeze mijloace de protective adecvate la momentul internarii.
Category: Sanatate

Search site ...

Login Form