Tuesday, May 21, 2019
Text Size

ITF A REUSIT EXTINDEREA ZONEI DE RISC PIRATERESC

   ITF a reușit extinderea zonei de risc pirateresc în Somalia după discuții purtate cu Forumul International de Negociere (IBF), principalul negociator al sindicatelor maritime cu armatorii. Contractul a extins zona de risc la 741 km de coastele Somaliei, cu implementarea condițiilor și plăților pentru navigatorii care tranzitează zona de risc.

  Echipajele pe nave cu contracte IBF și ITF care trec prin aceasta zona vor primi dublarea salariului, cât și dublarea compensațiilor pentru cazuri de îmbolnăvire sau moarte. Navigatorii pe navele aflate în aceasta zonă, dar în afara culoarului international de tranzit, au dreptul de a refuza navigarea și de a fi repatriați pe cheltuiala armatorului.
  Ca o primă mișcare internațională de a reduce câteva din condițiile fundamentale ce au favorizat creșterea numărului atacurilor piraterești în Golful Aden și Somalia, națiunile donatoare s-au angajat sa susțină cu  250 milioane $ dezvoltarea statului somalez. Aceasta a dus la organizarea Conferinței Internaționale de la Bruxelles din 22 - 23 Aprilie, prezidata de Secretarul General al Națiunilor Unite Ban Ki-moon, unde națiunile donatoare au depus mai mult de 166 milioane $ din suma ceruta de Națiunile Unite.
  Un semnal recent al intervenției somaleze împotriva piraților a fost capturarea a 12 pirați înarmați, aflați în doua bărci de către pescari somalezi care au luptat împotriva piraților pentru a nu fi deposedați de bărcile lor.

   Alte incidente recente :

  • 9 pirați suspectați de deschiderea focului împotriva pasagerului Italian "Melody" , au fost interceptați de o fregata spaniola lângă Ins. Seychelles și luați în custodie; atacul asupra navei "Melody" sub pavilion Panama , la aproximativ 180 de mile marine nord de Ins. Seychelles, au fost respinse de gărzile de securitate israeliene aflate la nava, care avea la bord 1500 de pasageri și echipajul.
  • Un container Italian , "Jolly Smeraldo", cu 24 membri de echipaj , a suferit două atacuri armate din partea piraților in 24 de ore, în 29 și 30 Aprilie. Atacurile au avut loc la 480 și 250 km de coastele Somaliei;
  • Oficialii din Yemen au reclamat atacurile piraterești asupra a 4 tancuri in perioada 26 - 27 Aprilie, unul din ele "Gna" în scurt timp a fost capturat. 2 pirați au fost uciși, alți trei au scăpat, și alți 9 au fost arestați.
  • În perioada 25-26 Aprilie, pirații somalezi au eliberat tancul yemenit "Sea Princess II", capturat în 2 ianuarie și nava sub pavilion grecesc "Saldanha".
  • Nava germană sub pavilion malta "Patriot" cu 17 membri de echipaj , de naționalitate ucraineana și filipineza, a fost capturata de pirați în Golful Aden la 24-25 Aprilie.

  Pirații somalezi mai au prizoniere 16 nave si 264 navigatori.

Toate atacurile  sau suspiciunile vor fi raportate la
Centrul IMB de Raportare a Pirateriei,
la nr de telefon
603 2031 0014,
care funcționează non-stop,
sau
e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  
  

Category: Piraterie

Search site ...

Login Form