Tuesday, May 21, 2019
Text Size

Avertisment cu privire la pirateria in largul Africii de Vest

 

14 martie 2014 

Centrul Maritim International de Raportare a Atacurilor Pirateresti  ( IMB ), a emis un avertisment pentru nave sa fie foarte vigilente atunci cand tranziteaza Africa de Vest, “deoarece pirateria in regiune devine o preocupare tot mai mare”.

 

In timp ce pirateria in largul coastelor Somaliei s-a redus in mod semnificativ ca rezultat al eforturilor internationale de a proteja transportul maritim, incidenta de deturnare a navelor si furtul de marfa este in crestere in Golful Guineea si in regiunile cu petrol din Nigeria, de multe ori insotite de violenta impotriva membrilor din echipaj. Din ianuarie 2014 si pana in prezent, au existat doua deturnari de nave, sapte urcari  la bord si o tentativa de atac a navelor maritime din regiune. Cazul deturnarii unei nave in largul coastei din Angola a ridicat, de asemenea, ingrijorarea ca piratii isi desfasoara activitatile mai la sud, unde navele  inca nu constientizeaza pericolele .

IMB avertizeaza ca : " tactica comuna folosita de aceste grupari care opereaza in zona este sa deturneze o nava pentru incarcatura sa , in mod normal motorina.  Cu toate acestea, si membrii echipajului sunt, de multe ori raniti si -in unele cazuri- tinuti captivi iar navele duse la o asa-zisa baza.

Se solicita navelor sa raporteze astfel de incidente .

Printre recentele incidente de piraterie si de jaf armat raportate la centrul de raportare a pirateriei la nivel mondial IMB se numara urmatoarele :

  • Trei hoti inarmati cu cutite au urcat la bordul unui petrolier ancorat la Kochi India pe data de 9 martie 2014, au furat proviziile de la bord si au fugit atunci cand s-a dat alarma.
  • Trei barci au urmarit o nava in Golful Aden, pe data de 7 martie 2014. Comandantul a data alarma, a contactat biroul operativ naval si a transmis un mesaj SOS . Echipajul care nu era in timpul serviciului s-a adunat in castelul  navei si a luat masuri preventive anti-piraterie. Barcile atacatorilor au abandonat abordarea navei dupa ce echipajul de la bord inarmat a tras rachete de semnalizare de avertizare.
  • Sapte pirati au deturnat o nava la aproximativ 30 de mile marine de Brass-  Nigeria la 6 martie 2014, a luat ostatic echipajul si  au folosit vasul ca o nava-mama pentru a cauta alte nave in vederea deturnarii. Dupa aproximativ 20 de ore, piratii au parasit nava furand bunuri ale navei si ale echipajului. Unii membri din  echipaj au fost batuti in timpul deturnarii navei.
  • Doi hoti inarmati au urcat la bordul unei nave ancorate la Pointe Noire-  Congo la 6 martie 2014, au furat bunuri ale navei si au  fugit atunci cand au fost reperati .
  • Trei hoti inarmati cu cutite au fost gasiti pe un tanc in Stramtoarea Singapore la 6 martie 2014, au amenintat un membru al echipajului in timp ce alti doi talhari au fost reperati cu bunuri furate de la nava. Toti talharii au scapat dupa ce s-a dat alarma.

 

Toate atacurile si aparitiile suspecte trebuie raportate la Centrul de raportare a pirateriei IMB , tel : +603 2031 0014 ( 24 de ore) , e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Category: Piraterie

Search site ...

Login Form