Tuesday, July 14, 2020

In acest articol raspundem la doua probleme cu care am fost confruntati in ultima perioada : 

 - Cum se poate apara un navigator care a fost contactat de o firma de  crewing, a semnat un contract si in momentul prezentarii la destinatie  descopera ca a fost indus in eroare si jobul nici macar nu exista, iar navigatorul este abandonat intr-o tara straina? 

Care este raspunderea legala a firmei de crewing in aceasta situatie?

1. Cum se poate apara un navigator care a fost contactat de o firma de  crewing, a semnat un contract si in momentul prezentarii la destinatie  descopera ca a fost indus in eroare si jobul nici macar nu exista, iar navigatorul este abandonat intr-o tara straina? 

Daca este membru SLN problema aceasta poate fi foarte simpla. Va fi contactat SLN prin canalele cunoscute, se transmit toate datele despre agentia de crewing autorizata de Autoritatea Navala Romana si se transmite la SLN contractul de munca semnat cu agentia de crewing.

 Daca navigatorul nu este membru SLN, acesta va contacta autoritatile din zona respectiva (Consulat, Ambasada) si Agentia de Crewing in vederea repatrierii.

 2. Care este raspunderea legala a firmei de crewing in aceasta situatie?

  In litigii de acest gen firma de crewing poate fi chemata in instanta. Sindicatul Liber al Navigatorilor se va implica in cazurile in care sunt vizati membrii de sindicat.

 

  In vederea evitarii situatiilor de acest gen, va rugam sa mai retineti ca inainte de ambarcare, SLN sta la dispozitia oricarui navigator indiferent daca este sau nu membru SLN, cu toate informatiile despre agentia de recrutare si plasare, nava, armator si legislatia in vigoare in ceea ce priveste protectia navigatorilor, conditiile de angajare, conditiile de munca si viata, drepturile marinarilor, procedura in cazurile de abandon care pot aparea, etc, toate aceste informatii fiind gratuite. Reamintim ca orice suma de bani sub orice forma (comision, taxa, etc) catre companie / agentie este interzisa conform legislatiei nationale si internationale. 

Search site ...