Articol preluat de pe Cuget Liber - stire online publicată Luni, 06 Februarie 2017. Autor: Ion TIŢA-CĂLIN
Uniunea Ofiţerilor Maritimi din Singapore continuă să sprijine formarea viitoarelor generaţii de ofiţeri. Ea va contribui cu 1,2 mili-oane de dolari pentru a încuraja companiile de transport maritim locale să asigure locuri de practică pentru cadeţi, în cadrul unor programe de formare. De alocaţia de 1,2 mili-oane de dolari urmează să beneficieze 240 de cadeţi.
Pentru fiecare cadet înscris în program, compania maritimă care îl preia va primi o contribuţie de 5.000 de dolari, pentru acoperirea costurilor ocazionate de formarea acestuia.
Slaba recuperare a economiei globale in 2012 si 2013 a dus la agravarea crizei locurilor de munca in randul tinerilor si la cresterea listei de asteptare pentru locurile de munca disponibile. Aceasta situatie a fortat tinerii sa fie mai putin selectivi in alegerea locurilor de munca, situatie evidenta si inainte de inceperea depresiunii economice. Locurile de munca sigure au devenit din ce in ce mai putine in randul tinerilor, acestia orientandu-se spre locurile de munca part-time sau temporare.
Rata somajului la nivel global a atins nivelul de 12,6% in 2013, ceea ce reprezinta un numar de 73 de milioane de tineri someri. In anumite state membre UE s-a inregistrat si o rata a somajului de 60% in randul tinerilor. Costurile economice si sociale ale somajului, descurajarea si raspandirea locurilor de munca de proasta calitate duc la compromiterea cresterii economice. Nici in Romania ciferele nu sunt prea optimiste, se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2013 rata somajului in randul tinerilor sa atinga un procent de 25%.
Sindicatul Liber al Navigatorilor din Flota Maritima Comerciala incearca sa vina in sprijinul cadetilor cu cateva sfaturi utile privind viata si activitatea cadetilor la bordul navelor:
Din cauza crizei financiare in ultima perioada de timp aprox. 80% dintre absolventii institutiilor de invatamant superior de specialitatedin Romania nu au reusit sa-si efectueze acest stagiu si implicit nu au putut sa-si sustina examenul de brevet.
Criza mondială lasă
cadeții fără locuri de practică
România este unul din importantele rezervoare de forta de munca ale flotei mondiale. Conexiunea pietei interne a navigatorilor cu cea internationala este mediata de 96 companii de crewing autorizate.
Misiunea de a reînnoi continuu rezerva de ofiteri români le revine Universitatii Maritime Constanta ,Academiei Navale „Mircea cel Batrân” SI MAI NOU COLEGIUL NAUTIC ROMAN.
De la disparitia flotei nationale, problema cea mai spinoasa a formarii promotiilor de ofiteri o constituie organizarea stagiilor de practica pe timpul studentiei. Armatorii prefera sa recruteze navigatori gata pregatiti si doar criza de ofiteri din ultimul deceniu i-a determinat sa accepte organizarea programelor pentru cadeti pe navele lor.
Copyright © Sindicatul Liber al Navigatorilor din Romania 20011-2012 All rights reserved
Powered by Joomla! | Joomla Templates By RocketTheme | Valid XHTML and CSS
Best view with Mozilla Firefox and Google Chrome