Articol aparut on-line in Ziua de Constanta 24 Nov, 2014 09:57 - Loredana PANAIT
Al doilea volum al cărţii „Cine îi apără pe lupii de mare?” a văzut lumina zilei.
Lucrarea, publicată prin grija Sindicatului Liber al Navigatorilor, este cronica existenţei aventuroase, dramatice şi deseori tragică a unei categorii socio-profesionale percepută dintotdeauna ca o elită. Este prima lucrare de acest gen care relatează încercările teribile prin care au trecut navigatorii români şi cei din zona Mării Negre într-o perioadă de un deceniu şi jumătate, dar şi despre cei ce i-au ajutat atunci când nu mai aveau nicio speranţă, abandonaţi fiind de armatori şi autorităţi. Este, de asemenea, o carte despre solidaritatea de breaslă, singura stavilă în faţa agresivităţii „rechinilor” din shipping-ul internaţional şi a creşterii indiferenţei autorităţilor.
Articol aparut on-line in Ziua de Constanta 10 Aug, 2014 15:00 - Rodica MITU
De Ziua Marinei Române, pe 15 august, la Seamen's Club (Clubul Marinarilor) din Constanţa, va avea loc lansarea cărţii „Cine îi apără pe lupii de mare?”, scrisă de Ion Tiţa-Călin. Volumul cuprinde o selecţie de 98 de articole publicate în perioada 2000 - 2009, care reflectă etape majore, precum apogeul crizei flotei naţionale şi dispariţia ei, exodul navigatorilor români pe pieţele externe şi transformarea României într-un rezervor de navigatori pentru flota mondială, debutul crizei economice şi al crizei shipping-ului internaţional în 2009, începutul crizei din Golful Aden şi Oceanul Indian, provocată de piraţii somalezi.
(Cuget Liber, Ştire online publicată Joi, 05 Decembrie 2013. Autor : Ion TIŢA-CĂLIN)
Supuşii Zeului Neptun, navigatorii, au tradiţii frumoase, bogate în semnificaţii profunde. Unele dintre ele, precum Botezul Ecuatorului, sunt numai ale lupilor de mare, ţin strict de cultura şi spiritualitatea lor. Ele sunt închinate celor doi idoli pereche ai marinarilor: Curajul şi Aventura. Alte tradiţii, precum cele legate de marile sărbători religioase şi întâmpinarea Anului Nou, au menirea să le amintească că, întotdeauna, îi aşteaptă un ţărm, o familie, o naţiune şi Dumnezeu. Ele sunt farul şi busola celor ce, vrăjiţi de glasul sirenelor, ar putea să se rătăcească pe oceanul vieţii. Dintotdeauna, sărbătorile Crăciu-nului şi Anului Nou au fost pline de farmec pe mare. Nicicând, precum în acele momente, inimile marinarilor nu sunt luate cu asalt de mai multe sentimente deodată: bucurie şi tristeţe, dor şi nostalgie, speranţă şi încredere. De-a lungul veacurilor, sărbătorile de pe mare şi-au mai schimbat forma şi mijloacele de exprimare, dar şi-au păstrat semnificaţia şi au stârnit aceleaşi aşteptări şi emoţii omeneşti.
Read more: Cum serbează „lupii de mare“ Crăciunul şi Anul Nou
(Cuget Liber Ştire online publicată Joi, 05 Decembrie 2013. Autor : Ion TIŢA-CĂLIN)
Ce le aduce Moş Crăciun navigatorilor? „Pentru 2014, le aduce salarii mai mari cu 3%, pe navele acoperite de contracte ITF. Din păcate, vor exista şi nave pe care salariile vor fi achitate cu întârziere sau nu vor fi plătite de loc. Să sperăm că astfel de cazuri vor fi mai puţine decât în 2013. Moşul le aduce şi locuri de muncă noi. Se estimează că vor fi 10.000 în plus, la nivel global. În 2014, vor intra mai multe nave noi în exploatare, ceea ce înseamnă că vor fi şi condiţii de muncă mai bune. Sperăm ca Anul Nou să le aducă navigatorilor români o legislaţie mai bună, care să-i protejeze în faţa riscurilor şi pericolelor. Acolo unde există contracte ITF, ei sunt protejaţi foarte bine. Însă, acolo unde nu există astfel de contracte, nu beneficiază de niciun fel de protecţie. Navigatorii români aşteaptă ratificarea de către statul român a Convenţiei internaţionale privind munca pe mare MLC - 2006. Oricum, în 2014, intră în vigoare directiva UE privind Port State Controlul, aşa că Moşul vine cu o obligaţie, în tolbă, pentru statul român” - a declarat, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.
(Cuget Liber Ştire online publicată Joi, 05 Decembrie 2013. Autor : Ion TIŢA-CĂLIN)
Copyright © Sindicatul Liber al Navigatorilor din Romania 20011-2012 All rights reserved
Powered by Joomla! | Joomla Templates By RocketTheme | Valid XHTML and CSS
Best view with Mozilla Firefox and Google Chrome