Sunday, February 23, 2020
Text Size

Cum serbează „lupii de mare“ Crăciunul şi Anul Nou

(Cuget Liber, Ştire online publicată Joi, 05 Decembrie 2013. Autor : Ion TIŢA-CĂLIN)

 

   MosCraciun    Supuşii Zeului Neptun, navigatorii, au tradiţii frumoase, bogate în semnificaţii profunde. Unele dintre ele, precum Botezul Ecuatorului, sunt numai ale lupilor de mare, ţin strict de cultura şi spiritualitatea lor. Ele sunt închinate celor doi idoli pereche ai marinarilor: Curajul şi Aventura. Alte tradiţii, precum cele legate de marile sărbători religioase şi întâmpinarea Anului Nou, au menirea să le amintească că, întotdeauna, îi aşteaptă un ţărm, o familie, o naţiune şi Dumnezeu. Ele sunt farul şi busola celor ce, vrăjiţi de glasul sirenelor, ar putea să se rătăcească pe oceanul vieţii. Dintotdeauna, sărbătorile Crăciu-nului şi Anului Nou au fost pline de farmec pe mare. Nicicând, precum în acele momente, inimile marinarilor nu sunt luate cu asalt de mai multe sentimente deodată: bucurie şi tristeţe, dor şi nostalgie, speranţă şi încredere. De-a lungul veacurilor, sărbătorile de pe mare şi-au mai schimbat forma şi mijloacele de exprimare, dar şi-au păstrat semnificaţia şi au stârnit aceleaşi aşteptări şi emoţii omeneşti. 

   Crăciunul virtual
   Florin Urziceanu este directorul companiei AB Crewing (furnizor de echipaje preponderent pentru flota niponă) şi preşedinte al Asociaţiei Companiilor de Crewing din România. „Astăzi, din cauza programului încărcat al navelor - spune el, referindu-se în special la flota pentru care compania sa recrutează navigatori -, Crăciunul se sărbă-toreşte mai puţin decât în trecut. În ultima perioadă, navele sunt foarte ocupate şi au voiajuri solicitante. Când călătoria este mai lungă, echipajele reuşesc să organizeze petreceri de Crăciun. Dacă se nimereşte să-i prindă sărbătorile în vreun port, la operare, aleg o altă zi pentru o mică petrecere. De regulă, se bea foarte puţin cu aceste ocazii. Tendinţa generală este să se limiteze cât mai mult consumul de alcool la navă sau să fie interzis. De cele mai multe ori, echipajele sunt multinaţionale şi de diferite credinţe. Trebuie să se ţină seama de diferenţele culturale şi religioase. Astăzi, Crăciunul nu se mai serbează ca în trecut, când echipajele erau predominat româneşti pe o navă. În schimb, Anul Nou este serbat de întregul echipaj al unei nave, indiferent de religie şi naţionalitate. În ziua de astăzi, marinarii pot fi alături de familii, de Crăciun şi de Anul Nou, în timp ce se află pe mare. Pot sărbători împreună, de la distanţă, în spaţiul virtual, întrucât, marea majoritate a navelor au reuşit să se conecteze la Internet.”
Doar şefii petrec pe navele de croazieră
   Alin Cerbureanu este director al companiei V.Ships Manpower şi vicepreşedinte al Asociaţiei Companiilor de Crewing din România. Referindu-se la flota V.Ships, a declarat următoarele: „Pe toate navele în marş se organizează o masă festivă de Crăciun şi de Anul Nou, la care se bea foarte puţin. Navele au o politică specială în privinţa consumului de alcool la bord. Cei ce sunt în afara cartului, consumă cel mult un pahar de vin sau bere. Echipajele, indiferent de compo-nenţa naţională, îşi respectă tradiţiile, ceea ce este foarte bine. Acolo unde sunt români şi cetăţeni ai fostelor republici sovietice, Crăciunul se serbează atât pe stil nou, cât şi pe stil vechi. Situaţia e deosebită pe navele de croazieră. De regulă, acestea întâmpină Crăciunul şi Anul Nou în larg, în marş. La petrecere, participă doar pasagerii şi ofiţerii superiori. Restul echipajului, din păcate, trebuie să îşi vadă de muncă. Pentru pasageri este o experienţă deosebită să serbeze Crăciunul şi Revelionul în mijlocul mării. De sărbători, echipajele sunt alături de familii prin intermediul Internetului. Navigatorii nu au prime de murături, de Crăciun sau Anul Nou. Singurele prime sunt cele pentru lucru în plus, pentru serviciile aduse com-paniei, care n-au nicio legătură cu datele din calendar. Când e furtună pe mare, se renunţă la petrecere. Pe primul loc trece siguranţa pasagerilor, echipajului, navei şi a mărfurilor. Se renunţă la ea şi atunci când se tranzitează zonele infestate de piraţi. Echipajele trebuie să fie cu ochii în patru. În fiecare an, compania noastră trimite felicitări tuturor navigatorilor, atât la navă, cât şi acasă.”
     Graffiti, de sărbători
     La rândul său, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, a relatat următoarele: „Tradiţiile se respectă pe mare. Cu anumite limite şi în funcţie de posibilităţi, pe fiecare navă se serbează Crăciunul şi Anul Nou. Bradul de Crăciun (de regulă artificial) este prezent pe cele mai multe nave. Mai nou, pe unele dintre ele, se practică un soi de graffiti. Pereţii din careul ofiţerilor şi al marinarilor sunt împodobiţi cu desene, realizate cu markere colorate. Masa festivă de seară sau de prânz este amenajată cu deosebit gust. Primele băneşti de Crăciun şi Anul Nou, specifice lucrătorilor de la uscat din România şi, probabil, din fostele ţări comuniste, nu sunt practicate în flota internaţională. De altfel, în flota românească astfel de prime n-au existat niciodată.”

 

(Cuget Liber, Ştire online publicată Joi, 05 Decembrie 2013. Autor : Ion TIŢA-CĂLIN)

Search site ...

Login Form