Monday, October 22, 2018
Text Size

RETROSPECTIVA 2012

Sindicatul Liber al Navigatorilor încheie anul 2012 cu un bilanţ satisfacator: 113 marinari români au fost ajutaţi să îşi rezolve problemele pentru soluţionarea cărora nicio instituţie a statului român nu le-a acordat vreun sprijin. SLN a intervenit, de asemenea, în cazul altor 132 de marinari care aveau necazuri la nave.

În decursul anului 2012, sindicatul a recuperat drepturi băneşti în valoare de 980.000 de dolari, pentru navigatorii români.
La această oră mai sunt în curs de soluţionare 14 cazuri individuale, iar trei nave se află în atenţia SLN pentru neplata salariilor.

Deşi intensitatea fenomenului pirateriei s-a redus, numărul atacurilor scăzând cu 50% în 2012 faţă de anul precedent, marinarii români continuă să se numere printre victime. În prezent, un marinar român de pe nava tanc Smirny se află în mâinile piraţilor somalezi.

În acest an, Inspectoratul român al Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor a efectuat verificări la bordul a 102 nave care au acostat în porturile maritime. Pe 82 nave au fost descoperite nereguli privind contractele de muncă şi cazuri de neplata a salariilor. Pe 11 nave nu erau asigurate condiţiile de muncă şi de viaţă, conform standardelor internaţionale, iar pe 32 nave echipajele au intrat în grevă.
82% dintre navele inspectate aveau pavilioane de complezenţă. Restul de 18% erau înregistrate sub diferite pavilioane naţionale, majoritatea fiind din Turcia.

Pentru navigatorii străini, inspectoratul ITF - România a recuperat 1.153.000 de dolari în acest an.

Pe plan legislativ, în 2012 SLN a militat pentru ratificarea de către România a Convenţiei internaţionale privind munca pe mare MLC - 2006 şi s-a implicat în pregătirea documentaţiei necesare, asigurând traducerea actului normativ internaţional. În ciuda eforturilor sindicatului, statul român a pierdut şansa de a se număra printre cele 30 de state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii care şi-au pus semnătura pe convenţie şi au făcut posibilă intrarea ei în vigoare în august 2013.

Codul Personalului Navigant este un proiect mai vechi al sindicatului. Documentul a fost elaborat în 2012 şi va fi pus în dezbatere publică, pe site-ul SLN în 2013, pentru a fi îmbunătăţit.

Reprezentanţii sindicatului au participat activ la lucrările comisiei de dialog social din cadrul Uniunii Europene de la Bruxelles şi la Campania Mării Negre împotriva navelor sub standard.România a fost inclusă într-un studiu european privind cariera de navigator. În cadrul proiectului vor fi analizate piedicile legislative, financiare şi educaţionale din calea celor ce vor să ajungă pe mare. Din proiect mai fac parte Belgia, Franţa şi Norvegia.

Conform statisticilor sindicatului, România are, în prezent, un număr de 26.100 navigatori activi, dintre care: 7.900 ofiţeri, 4.000 nebrevetaţi şi 14.200 personal auxiliar.

Category: Raport Anual

Search site ...