Monday, October 19, 2020
 

RETROSPECTIVA 2011

 

  Situatia anului 2011 a fost destul de instabila in ceea ce priveste piata locurilor de munca, cu accente in jumatatea si sfarsitul anului , care au scos la iveala criza economica in care se afla shippingul mondial. Pe plan intenational au fost inreguistrate mai multe falimente ale unor companii de shipping, falimente care au afectat si pe navigatorii romani.

Cazurile navelor Grandiosa si Prince of Ocean, precum si a navelor Naftocement III si Naftocement XVI sunt relevante in acest sens.

  In 2011 s-a inregistrat si finalizarea falimentului societatii Puglia Navigation, faliment inregistrat in 2008, iar navigatorii romani care au facut demersurile prin avocatii recomandati de SLN si-au primit drepturile restante.

  Tot la acest capitol SLN are inregistrate pentru intregul an 2011 , 360 de plangeri privind salarii neplatite , 168 de plangeri privind accidentele usoare si imbolnavirile .

  S-au inregistrat in acest an 9 decese .

 

 Pirateria : Anul 2011 a fost un an mai bland pentru navigatorii romani , o singura nava fiind capturata de pirati cu 3 romani la bord - M/V  Dover , care a fost eliberata in octombrie, starea marinarilor fiind buna in momentul eliberarii. In martie 2011 a fost eliberata si nava EMS River, care avea la bord 1 navigator roman.

  Fenomenul pirateriei ramane in continuare ridicat si ingrijorator , afectand liniile maritime din intreg Oceanul Indian si Golful Aden. Recomandam navigatorilor sa evite zona Golfului Aden, Oceanul Indian si zona Vest Africa (rada Nigeria), unde fenomenele de piraterie sunt foarte violente.    

Reamintim drepturile navigatorilor de a refuza trecerea prin aceste zone, iar daca totusi o fac contractele de munca ar trebui sa prevada dublarea salariului pe perioada tranzitarii zonei respective.

   Reamintim tuturor navigatorilor de faptul ca inainte de plecarea in voiaj trebuie sa stie foarte bine contractul de munca pe care il semneaza si  care trebuie sa fie in limba romana . Inainte de plecarea in voiaj fiecare navigator trebuie sa se intereseze la SLN despre locul de munca unde urmeaza sa lucreze. Aceste informatii sunt gratuite. 

 

  Atentie ! SLN preia numai problemele navigatorilor membri de sindicat.

 
Category: Raport Anual

Search site ...