Saturday, February 16, 2019
Text Size

imagine articol 

Familia marinarului disparut a primit un colac de salvare de la ITF.

  Motoristul Najicu Tudorel, 38 ani, ambarcat pe nava Kallisto sub pavilion Marshall Island a disparut de la bord, in larg, in timp ce nava se deplasa din Italia spre Grecia in data de 29 Apriiel, 2004.  

  De atunci si pina astazi nu s-a mai auzit nimic despre el iar acasa au ramas sotia si cei doi copii fara nici un ajutor. 

  Timp de aproape 8 ani, familia  Najicu a trait un calvar printre hirtiile din instantele de judecata si sperantele de a il gasi in viata, sperante  care au fost din ce in ce mai mici si mai mici. Singura sursa de intelegere si compasiune a fost in tot acest timp Sindicatul Liber al Navigatorilor si o lumina a fagaduintei dinspre  ITF Londra. Sotul disparut nu a mai aparut din ceata marii iar familia a ramas fara mijloacele necesare traiului.  Deoarece nu exista vreo dovada de deces, armatorii nu au platit compensatia de deces. Dupa 7 ani de judecata, s-a obtinut inregistrarea oficiala a decesului celui disparut dar in acesti ani compania propietara si-a inchis portile iar nava a fost radiata. Speranta intotdeauna trebuie sa moara ultima, asa ca familia marinarului disparut, a primit un colac de salvare de la cei ce vegheaza la soarta navigatorilor, ITF si SLN.

  Geoff Ablett - ITF Legal department - a spus dupa inregistrarea decesului - speranta in ceea ce priveste  obtinerea compensatiei de deces e foarte mica, aproape de imposibil dar trebuie incercat.

 Astfel dupa lungi presiuni asupra autoritatilor de pavilion a navei si cautari ale asiguratorilor, imposibilul s-a intimplat. Prin eforturile  depuse de ITF  alaturi de Inspectoratul ITF din Romania si Sindicatul Liber al Navigatorilor  - SLN s-a reusit obtinerea compensatiei pentru moartea marinarului Najicu si remiterea catre familie a sumelor astfel obtinute.

  Vaduva , D-na Najicu a spus in final: " Acum pot sa indeplinesc toate obiceiurile funerare si religioase pentru ca sufletul sotului meu sa fie linistit. Ma rog pentru cei morti si disparuti alaturi de care este si sotul meu si ma rog si pentru cei ce au avut puterea sa ma ajute ca nimeni altcineva, marii familii ITF. Sunt profund onorata sa ii pot cunoaste pe toti aceia care m-au ajutat. Copii mei vor avea de acum o situatie mai buna gratie ITF si SLN.  Dumnezeu sa va binecuvinteze ! “

Sindpress -Constanta

Category: Cazuri Navigatori

Search site ...

Login Form