Thursday, September 23, 2021

Boala provocatǎ de virusul EBOLA
Informații utile pentru toți navigatorii de pe navele
comerciale care efectueazǎ voiaje ȋn zonele cu risc de ȋmbolnǎvire

Ce este boala provocata de virusul Ebola?

Ebola

Ebola este o boala rara si grava , deseori mortala (in 60-90% din cazuri), cauzata de virusul cu acelasi nume.
Se transmite prin contact direct cu sangele sau cu alte fluide corporale (de exemplu saliva, urina, sperma…) ale unor persoane infectate , in viata sau decedate. Infectarea este posibila si prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate.

Read more: Informatii utilie despre EBOLA

Category: Sanatate

Starea de sănătate mintală a navigatorilor - problemă de actualitate (I)

Mihaela Oprea, Medic primar psihiatru, Spitalul Județean Constanța

Marea, ascunzişul multor mistere pe care ni le putem imagina doar din poveşti, a reprezentat dintotdeauna pentru mulţi o fascinaţie, o întindere plină de neprevăzut, de trăiri şi experiente unice. Născută la malul mării, mie mi-a inspirat deopotrivă atracţie şi teama, de aceea meseria de marinar mi s-a părut una dintre cele mai dificile din lume.

Pentru unii, a naviga este visul suprem, satisfacerea sentimentului de libertate şi a dorinţei de aventura. Nimeni apropiat mie nu a îmbraţişat această profesie, aşa că voi aborda dificultăţile cărora trebuie să le facă faţă navigatorii din punctul de vedere al psihiatrului care a venit în contact cu aspecte mai putin plăcute, dar cȃt se poate de reale ale vieţii de marinar.

Read more: Starea de sanatate mintala

Category: Sanatate

Hipertensiunea Arterială

 

Tensiunea arterială constitue măsurarea presiunii pe care o exercită sângele asupra pereţilor arterelor - vase ce transportă sângele de la inimă pentru întregul  organism. Când inima se contractă, vârful contracţiei este denumit tensiune sistolică, după contracţie urmează relaxarea si tensiunea arterială scade pană la cel mai jos nivel, denumit tensiune diastolică.

Măsurarea tensiunii arteriale este exprimată întotdeauna de valoarea ei sistolică si diastolică.

Tensiunea arterială normală a adultului este de 120/80 mmHg, in general valorile peste 140/90 mmHg sunt considerate înalte si cele sub 90/60 mmHg - joase. Hipertensiunea arterială este un semn ca atât inima cat si vasele lucrează in suprasarcină. In timp, inima, lucrând mai mult, se va ingrosa (se hipertrofiază). Hipertrofia este insoţită de pierderea elasticităţii si creşterea dimensiunii cordului, ceea ce determină o scădere a volumului sanguin pompat din inimă. Pentru a compensa acest lucru, cavitatea ventriculului stâng va creste, deci inima se va dilata.

Read more: Hipertensiunea Arteriala

Category: Sanatate

Articol Sananate

MITUL COLESTEROLULUI MĂRIT – BOALA SECOLULUI?

Auzim de multe ori din relatările cunoscuţilor noştri expresia ”Am colesterolul mărit”. Sau noi înşine observăm, după ce am efectuat analize de laborator, valori crescute ale colesterolului sau trigliceridelor. Uneori se întâmplă că medicul de familie ne atenţionează: “Exact colesterolul acela rău este mare!”.

Dar ce înseamnă toate acestea? Se nasc în mod firesc în mintea noastră o serie de întrebări: Care este diferenţa dintre colesterol şi trigliceride? Pare să fie colesterolul mărit boala secolului 21? Care sunt cauzele colesterolului mărit, respectiv ale trigliceridelor mărite? Care este cel mai bun tratament? Dar cele mai bune măsuri de prevenţie? Dacă analizele sunt modificate, cărui medic trebuie să ne adresăm? Cine suferă mai tare de colesterol - tinerii sau oamenii mai în vârstă, femeile sau bărbaţii?

 

Read more: MITUL COLESTEROLULUI MARIT

Category: Sanatate

In atentia colegilor navigatori ce activeaza pe nave BULK.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a fost informat ca navigatorul C M a decedal la bordul unei nave. La autopsie s-a constatat ca decesul a fost cauzat de infestarea cu un microb transmis de rozatoare.

 

Bolile transmise de rozatoare

Rozatoarele sunt un ordin de mamifere din care fac parte veveritele, porcusorii de Guineea, castorii, tistarii, cainii de preerie, precum si soarecii si sobolanii. Toti acestia sunt caracterizati, in principal, prin lipsa caninilor si o dezvoltare mare a incisivilor, care nu se opresc niciodata din crestere, astfel obligand reprezentantii ordinului sa manance sau sa roada incontinuu, pentru a ii mentine la o lungime adecvata.

Read more: Bolile transmise de rozatoare

Category: Sanatate

Page 1 of 3

Search site ...