Thursday, July 09, 2020

In atentia colegilor navigatori ce activeaza pe nave BULK.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a fost informat ca navigatorul C M a decedal la bordul unei nave. La autopsie s-a constatat ca decesul a fost cauzat de infestarea cu un microb transmis de rozatoare.

 

Bolile transmise de rozatoare

Rozatoarele sunt un ordin de mamifere din care fac parte veveritele, porcusorii de Guineea, castorii, tistarii, cainii de preerie, precum si soarecii si sobolanii. Toti acestia sunt caracterizati, in principal, prin lipsa caninilor si o dezvoltare mare a incisivilor, care nu se opresc niciodata din crestere, astfel obligand reprezentantii ordinului sa manance sau sa roada incontinuu, pentru a ii mentine la o lungime adecvata.

 

In ceea ce priveste relatia pe care o au cu omul, majoritatea rozatoarelor sunt considerate a fi daunatoare cel putin intr-o privinta, fiind asociate cu prejudicii la nivel material (datorita tendintei acestora de a roade tot ce le este cu putinta), dar si cu numeroase pericole in ceea ce priveste sanatatea. Soarecii si sobolanii, de exemplu, s-au dovedit a fi purtatori a peste 35 de boli, care pot fi transmise omului in numeroase feluri: in mod direct (prin contactul cu rozatoare vii sau moarte, prin muscaturi, prin contactul cu urina, fecalele sau saliva acestora) si in mod indirect (prin purici, capuse sau acarieni care s-au hranit cu sangele unei rozatoare afectate).

Statistic vorbind, numarul de infectii creste in sezonul rece, atunci cand animalele au tendinta de a intra in case in cautare de mancare, apa, caldura si adapost.

Iata cele mai periculoase boli care pot fi transmise de rozatoare:

1.     Hantavirusul

Acest virus poate fi transmis in numeroase moduri, insa in principal prin urina si fecalele rozatoarelor, precum si prin praful generat de rascolirea cuiburilor acestora, motiv pentru care o casa infestata prezinta un risc extrem de mare. Virusul poate fi inhalat sau poate fi preluat prin intermediul unei muscaturi, iar oamenii de stiinta suspecteaza ca ar putea fi transmis si in conditiile in care oamenii folosesc mancare contaminata de catre rozatoare infestate.

Primele simptome apar intre una si cinci saptamani dupa ce virusul a fost transmis si includ: oboseala, febra, dureri musculare in coapse, solduri, spate si umeri, dureri de cap, ameteala, frisoane, precum si dureri abdominale, greata sau diaree. De multe ori, acestea sunt confundate cu simptomele gripei. Apoi, dupa 4 – 10 zile, apare al doilea set de simptome: tuse si insuficienta respiratorie. In unele cazuri, infectia cu Hantavirus poate progresa pana la o boala respiratorie grava, care are o rata de mortalitate de 38%.

Din pacate, nu exista un tratament sau vaccin anume pentru infectia cu Hantavirus, insa, daca aceasta este diagnosticata din timp si pacientul beneficiaza de o interventie medicala rapida, este posibil ca prognoza sa fie mai pozitiva. De cele mai multe ori, interventia consta in ventilatie mecanica si terapie cu oxigen pentru a ajuta pacientul sa treaca peste perioadele de insuficienta respiratorie acuta.

2.     Coriomeningita Limfocitara (CML)

CML este o infectia virala transmisa in principal de soarecele de casa. In Statele Unite, procentajul de soareci de casa care transporta acest virus este estimat a fi de aproximativ 5%; desi nu sunt purtatori naturali, alte rozatoare (precum hamsterii) pot deveni infestate.

Transmiterea virusului se face, de obicei, prin aceleasi cai ca si Hantavirusul: prin expunerea la particule de aer contaminat sau prin muscatura unei rozatoare infectate. Transmiterea virusului de la o persoana la alta nu a fost raportata, exceptie facand transmiterea de la mama la fetus si, in cazuri foarte rare, transmiterea prin intermediul unui transplant de organe.

O infectie cu CML are un debut gradat, cu doua faze. Prima nu prezinta simptome specifice, ci generale, precum febra, lipsa apetitului, dureri musculare si de cap, greata si vomitat; mai putin frecvent au fost raportate dureri de gat, tuse, dureri ale articulatiilor, pieptului, testiculelor sau a glandelor salivare. A doua faza a bolii este dominata de simptome neurologice: meningita (febra, durere de cap, intepenirea gatului), encefalita (somnolenta, confuzie, tulburari senzoriale, abnormalitati musculare precum paralizia) sau meningoencefalita (inflamatia atat a creierului cat si a meningelui).

Este important de stiut ca femeile care sunt infectate cu acest virus in timpul sarcinii il pot transmite fatului. In primul trimestru, acest lucru poate rezulta in avort, in timp ce in al doilea si al treilea, in defecte de nastere severe si permanente (retard, hidrocefalie, probleme vizuale, etc.).

3.     Leptospiroza

Leptospiroza este o boala comuna atat animalelor cat si oamenilor, fiind, de asemenea, cea mai comuna infectie pe care o cauzeaza sobolanii.

Transmiterea leptospirozei se produce in momentul in care oamenii intra in contact cu apa, alimentele sau solul contaminate cu urina sau fecalele animalelor afectate. Simptomele initiale sunt asemanatoare cu cele ale gripei (febra, frisoane, etc.) si apar dupa o perioada de incubatie de aproximativ 21 de zile; daca boala nu este tratata, acestea se pot transforma in insuficienta renala, hepatita sau meningita.

Datorita faptului ca este foarte usor ca primele semne ale bolii sa fie confundate cu un inceput de gripa, cei mai multi dintre pacienti ajung foarte tarziu la medic, motiv pentru care majoritatea dintre ei necesita dializa. Totusi, numarul de decese cauzate de leptospiroza este relativ scazut.

 

4.     Salmonella

Soarecii pot raspandi, de asemenea, Salmonella: o bacterie patogena intestinala care poate cauza unele boli infectioase precum febra tifoida, paratifos, numeroase intoxicatii alimentare, etc. Odata ce a intrat in organismul omului, aceasta cauzeaza febra, frisoane, vasaturi si diaree.

 

Avand in vedere toate aceste boli, precum si numeroasele feluri in care pot fi transmise, este extrem de important sa luati masuri in ceea ce priveste rozatoarele cu care intrati in contact sau care va pot infesta casa. Daca nu sunteti siguri de modul in care trebuie sa actionati, contactati o echipa specializata, pentru a evita venirea accidentala in contact cu unii virusi.

 

Alte boli transmise de rozatoare: ciuma, Tularemia, febra muscaturii de sobolan.

 

 

Category: Sanatate

Search site ...