Thursday, July 09, 2020

Boala provocatǎ de virusul EBOLA
Informații utile pentru toți navigatorii de pe navele
comerciale care efectueazǎ voiaje ȋn zonele cu risc de ȋmbolnǎvire

Ce este boala provocata de virusul Ebola?

Ebola

Ebola este o boala rara si grava , deseori mortala (in 60-90% din cazuri), cauzata de virusul cu acelasi nume.
Se transmite prin contact direct cu sangele sau cu alte fluide corporale (de exemplu saliva, urina, sperma…) ale unor persoane infectate , in viata sau decedate. Infectarea este posibila si prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate.

 

Boala se transmite si prin contact direct cu sange sau alte fluide corporale provenind de la animale salbatice, moarte sau vii, cum ar fi maimutele, antilopele sau liliecii, etc
Virusul Ebola nu se transmite prin aer, ca gripa.

Dupa o perioada cuprinsa intre 2 – 21 zile de la expunere la virus, boala poate sa debuteze dintr-o data, cu febra, dureri musculare, stare de slabiciune, cefalee si durere in gat.

Urmatoarea faza a bolii este caracterizata de voma, diaree, eruptie cutanata si disfunctii ale ficatului si rinichilor. Unii pacienti prezinta de asemenea hemoragii interne si externe abundente si insuficiente la nivelul mai multor organe.

Nu exista vaccin sau tratament impotriva acestei boli.

Ebola

Riscul infectarii cu virusul Ebola si cum il putem evita
Chiar daca ati navigat in zone unde s-a manifestat boala, riscul infectiei cu Ebola este extreme de scazut, cu exceptia cazului in care ati venit in contact cu fluide corporale provenind de la persoane sau animale infectate, in viata sau decedate. Contact normal in locuri publice cu persoane aparent sanatoase nu duce la transmiterea bolii. Nu se poate contacta Ebola in urma manipularii banilor, a cumparaturilor. Tantarii nu transmit virusul Ebola.

Virusul Ebola poate fi usor distrus prin spalarea cu detergent sau cu sapun sau dezinfectant lichid pe baza de alcool. Prin uscare sau expunere la soare. Spalarea la masina a hainelor contaminate cu fluide distruge virusul Ebola. Acesta supravietuieste numai pentru scurt timp pe suprafete expuse la soare sau care s-au uscat.

Epidemie in 2019
Tarile afectate de epidemie cu Ebola cf. comunicat MAE/MS sunt: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Mali.

Tari cu risc de imbolnavire cu Ebola fara sa se fi semnalat epidemie sunt : Gambia si Senegal

Recomandari pentru navigatorii care acosteaza intr-un port dintr-o tara afectata de epidemie cu Ebola: (Guineea, Sierra Leone, Liberia, Mali)

Riscul expunerii la virusul Ebola este extreme de mic. Totusi, urmatoarele masuri preventive ar trebui sa elimine riscul infectarii:
§ Evitarea contactului direct cu sange sau fluide corporale provenite de la un pacient sau de la un cadavru, precum si cu obiecte posibil contaminate;
§ Evitarea contactului apropiat cu animale salbatice si a consumului de vanat;
§ Evitarea contactelor sexuale neprotejate;
§ Hrana sa fie bine pregatita (trecuta prin foc sau fierbere suficienta) 
§ Sa se evite contactul cu lilieci, primate sau sange, fluide care ar putea proveni de la acestea
§ Sa nu se viziteze locuri din aceste tari care ar putea fi populate de lilieci (pesteri, cladiri abandonate, situri miniere sau istorice)
§ Sa se evite centrele de tretare a pacientilor cu Ebola

Recomandari pentru navigatorii care parasesc teritoriul Siera Leone, Guineea, Liberia sau Mali

Chiar daca ati luat masurile descrise mai sus iar riscul de a fi fost expusi la virusul Ebola este foarte mic, trebuie sa va monitorizati starea de sanatate pentru cel putin 21 de zile dupa plecarea din zona cu Ebola

Ebola


Daca se vor semnala simptome de temperatura, stari de oboseala inexplicabile, diaree sau orice ale simptome grave in urmatoarele 21 de zile de la plecarea dintr-o zona tropicala mentionata , daca ati fost expus direct la fluide corporale provenite de la pesoane sau animale infectate, moarte sau vii, sau daca ati avut contacte sexuale neprotejate cu persoane din zonele mentionate cu risc de Ebola:

§ Sa cereti sa fiti prezentat rapid la cel mai apropiat medic sau cea mai apropiata clinicǎ medicalǎ, precizȃnd faptul ca ati calatorit intr-o tara afectata de Ebola si aveti aceste simptome care pot fi ale bolii Ebola sau poate o infectie precum malaria, care necesita control si tratament medical de urgențǎ deasemenea;
§ Sa se contacteze telefonic unitatea medicala inaine de a va prezenta la control, pentru a permite personalului medical sa utilizeze mijloace de protective adecvate la momentul internarii.

***Membrii de sindicat trebuie sa contacteze imediat SLN la numarul de urgenta inscris pe Cardul SLN, pentru a se interveni rapid in situatia refuzului de a fi trimis de urgenta la medic sau la o clinica medicala, in cazul in care se constata un simptom asemanator cu unul din cele prezentate,in perioada de 21 de zile de la parasirea unui port al unei tari cu risc de imbolnavire cu virusul EBOLA.

Category: Sanatate

Search site ...