De ce MEMBRU SINDICAT ?

Introducere

Un sindicat este o organizatie a lucratorilor, infiintat  pentru a proteja drepturile și pentru a promova interesele membrilor sai in ceea ce priveste salariile, ,beneficiile si  conditiile de munca si viata.

Sindicatele aduc adesea impreuna lucratori intr-un anumit grup ocupațional, de exemplu, navigatorii.

Un sindicat ar trebui să fie:

 • independent din punct de vedere financiar
 • independent de influenta guvernului, companiilor sau a altor agenti
 • democrat in functionarea sa, astfel incat sa ofere membrilor un vot si un cuvant de spus in modul in care functioneaza sindicatul
 • transparent, astfel incat membrii de sindicat sa poata avea informatii privitor la modul de conducere ,la politica sindicala si la modalitatea in care sunt cheltuite fondurile organizatiei

Ce face un sindicat?

In cazul in care un sindicat este recunoscut de catre un angajator acesta se poate implica  in negocierea unui contract colectiv, adică negocierea cu acel angajator pentru un contract privind salariile si conditiile de munca si  viata .

Unele sindicate furnizeaza si alte servicii, cum ar fi consultanta juridica si reprezentare pentru membriisai . In cazul in care este necesar, sindicatele pot organiza greve sau alte actiuni in functie de legislatia tarii respective .

Care sunt beneficiile aderarii la un sindicat?

 • o mai bună protectie impotriva tratamentului nedrept
 • cresterea sigurantei locurilor de munca
 • o mai buna sanatate si securitate la locul de munca
 • o mai bună remunerare si conditii de munca mai bune - membri de sindicat au, in general, o mai bună remunerare si conditii decat cei din afara Sindcatului
 • un cuvant de spus in deciziile care afecteaza conditiile de munca si drepturile dvs
 • forta datorita numarului de membri – cu cat sunt in numar mai mare membrii de sindicat, cu atat cresc sansele de castig pentru locurile lor de munca
 • educatie - multe sindicate ofera membrilor sai oportunitati de perfectionare

La ce ar trebui sa ma astept de la un sindicat?

Conform Codului ITF de Bune Practici sindicatele trebuie sa furnizeze urmatoarele servicii minime membrilor acestora:

 • un card de membru
 • un buletin sindical, jurnal sau revista
 • lista cu contacte ale sindicatului, inclusive nume si numere de telefon ale conducatorilor acestuia
 • asistenta pentru orice solicitare rezultata in urma clauzelor contractului semnat de sindicat, inclusiv litigii pentru salarii, sau litigii rezultate in urma acordarii despagubirilor in cazuri de imbolnavire sau accident, cu conditia ca aceste cereri sa fie justificate.

Sunt sindicate care ofera si alte servicii si beneficii,in functie de bugetul organizatiei  catre navigator si/sau celor care se afla in intretinerea lor

 • nevoi sociale si de bunastare
 • asistenta de formare si perfectionare
 • asistenta medicala

In astfel de cazuri, Codul ITF afirmă că Uniunea ar trebui să se asigure că toate beneficiile și plățile aferente sunt explicate în mod clar membrilor, că fondurile sunt transparente și controlate în mod corespunzător și că fondurile sunt verificate anual de către un auditor calificat în mod corespunzător.

Ce trebuie sa mai stiu pentru aderarea la un sindicat?

Cotizațiile de membru:

In calitate de membru al unui sindicat ar trebui sa va asteptati sa platiti cotizatiile de membru. Cotizatiile  variaza de la sindicat la sindicat. Ele pot fi platite saptamanal ,lunar sau anual.

Activitati politice:

Sindicatele se pot angaja in activitati  cum ar fi lobby sau campanii de promovare a legislatiei favorabile intereselor membrilor sai si a lucrătorilor lor, in general, sau sprijinirea candidatilor individuali sau partide pentru functii publice.

Liber si democratic:

Un sindicat ar trebui sa fie liber si independent de orice angajator si ar trebui sa fie condus democratic. Conducerea sindicatului ar trebui sa fie aleasa  in mod democratic de catre membri si nu ar trebui sa fie remunerate sub nicio forma de angajator .

Unii angajatori au infiintat sindicate in cadrul companiei in incercarea de a descuraja navigatorii sa adere la sindicatele legitime. In unele tari, guvernele isi stabilesc propriile sindicate din motive similare. Acestea sunt uneori cunoscute sub denumirea de "sindicatele galbene". Intrarea intr-un sindicat galben, indiferent daca este vorba de o companie sau sindicat sponsorizat de stat, ofera foarte putina protectie reala a lucratorilor.

Toate sindicatele afiliate ITF trebuie sa fie libere si democratice si trebuie sa adere la principiile stabilite in Constitutia ITF. Pentru a vizualiza Constitutia ITF sau sa daca vrei sa aderi la un sindicat afiliat ITF, va rugam sa folositi link-urile de pe partea dreapta a acestei pagini.

Ce se intampla daca nu exista un sindicat afiliat ITF in tara mea?

Exista unele tari in care nu există sindicate pentru navigatori afiliate ITF, cum ar fi China.

In alte tari sunt sindicatele galbene  si in alte tari nu pot exista sindicate la toate, cum ar fi Emiratele Arabe Unite.

In cazul in care nu exista niciun sindicat afiliat ITF in tara dvs, puteti aplica pentru a deveni membru al ITF direc

Daca lucrati pe o nava care este acoperita de un contract ITF , atunci veti deveni automat  membru al Sindicatului afiliat ITF pe toata perioada contractului.