ITF și ICS apelează la acțiunea ONU
Federația Internațională a Lucrătorilor din Transporturi și Camera Internațională pentru Transportul Maritim solicită secretarului general al Organizației Națiunilor Unite să preseze statele cu privire la aranjamentele de libera circulație a navigatorilor.
„Există acum peste 200.000 de navigatori la bordul navelor din întreaga lume care și-au încheiat termenul contractului de muncă, dar sunt împiedicați să se întoarcă acasă. Mulți dintre acești navigatori vor avea efecte adverse asupra sănătății lor mintale și capacității reduse de a-și îndeplini în mod sigur rolurile în fața creșterii oboselii", au scris ITF și ICS într-o scrisoare comună.
„În plus, restricțiile impuse de multe țări, inclusiv negarea concediul de odihna și accesul la asistență medicală esențială, contribuie la conditii de oboseală și epuizare crescute. Suntem preocupați de sinuciderile și autovătămarile din rândul acestui grup vulnerabil de lucrători."
ICS și ITF au încadrat problema ca pe o problemă a drepturilor omului pe care statele membre ONU sunt obligate să o abordeze.
„Există 200.000 de navigatori prizonieri pe navele lor , care acum sunt disperați să ajungă acasă, să-și vadă familiile și să-și îmbrățișeze copiii. Sunt blocati pe aceste nave, menținând comerțul global lucrînd de când această pandemie a explodat. Suficient este suficient - șiau câștigat biletul spre acasă. Acum, guvernele trebuie să faciliteze acest lucru", a declarat Stephen Cotton, secretarul general al ITF.